VI.1. UTILIZAREA PALETEI

 

 

Folosind paleta de culori, se pot produce reprezentari vizuale diferite ale unei imagini fara alterarea valorilor pixelului. Paletele pot fi folosite pentru generarea unor efecte cum ar fi negativarea sau colorarea artificiala. In ultimul caz, paletele sunt folositoare pentru detalierea constituentelor particulare ale unei imagini īn care numarul de culori este limitat.

Studiul imaginilor folosind palete diferite este important īn evidentierea regiunilor cu intensitate speciala, identificarea variatiilor lente sau abrupte de intensitate precum si a detaliilor care altfel ar fi pierdute īn imaginea cu nuante de gri.

In cazul rezolutiei pe 8 biti, sa atribuim valoarea 0 pentru negru si 255 pentru alb. Negativul se obtine atribuind 255 pentru negru si 0 pentru alb. Gradatia culorilor se poate face folosind gradatii liniare sau neliniare de exemplu pornind de la rosu spre albastru. Alte palete pot reflecta gradatii de gri liniare sau neliniare, de exemplu de la rosu la albastru, de la maroniu la maroniu īnchis, etc.

Valoarea nivelului de gri al unui pixel poate fi privita ca o adresa, care se gaseste īn trei tabele, corespunzatoare culorilor de baza (rosu/verde/albastru). Acest set de trei tabele de conversie defineste paleta īn care diferite proportii de rosu/verde/albastru sunt amestecate pentru a produce o culoare īn intervalul [0,255].

Paleta īn nuante de gri are o gradatie uniforma a nivelelor de gri pentru fiecare culoare de baza. Ponderea culorilor de baza (rosu/verde/albastru) este egala.

In functie de aplicatie, se pot defini mai multe palete. Fiecare program de aplicatie are un set predefinit de palete, care pot fi modificate īn functie de necesitati.

Fig. 6.2. Histograma unei imagini.

Histograma unei imagini, Fig. 6.2, indica distributia cantitativa a pixelilor pentru fiecare nivel de gri. Ea da o descriere generala a aspectului imaginii si ajuta īn identificarea diferitelor componente cum ar fi fondul, obiectele si zgomotul. Histograma imaginii este o functie H definita pe o scala a nivelelor de gri [0,k,255] astfel īncāt numarul de pixeli egali cu nivelul de gri k sa fie:

H(k)=nk (6.1)

unde nk este numarul de pixeli din imagine cu nivelul de gri k iar nk =n este numarul total de pixeli ai unei imagini.

Pentru o histograma sunt disponibile doua reprezentari: liniara si cumulativa, corespunzand respectiv distributiei nivelelor de gri si functiei de repartitie a nivelelor de gri. In ambele cazuri, pe abscisa sunt reprezentate nivelele de gri īntre 0 si 255.

Pentru o histograma liniara, densitatea este:

Hlinear(k)=nk (6.2)

unde Hlinear(k) este numarul de pixeli cu valoarea k. Densitatea de probabilitate este:

Plinear(k)=nk/n (6.3)

unde Plinear(k) este probabilitatea ca un pixel sa aiba valoarea k.

Histograma cumulativa este data de:

unde Hcumul(k) este numarul de pixeli cu valoarea mai mica sau egala cu k. Densitatea de probabilitate este data de:

unde Pcumul(k) este probabilitatea ca valoarea unui pixel sa fie mai mica sau egala cu k.

Intervalele de nivele de gri cu o densitate semnificativa releva prezenta īn imagine a unor componente semnificative cu domeniile de nivel de gri aferente. In exemplul anterior, histograma arata prezenta a trei componente majore.

Histogramele īn culori corespund unei imagini īn culori si se exprima ca histogramele celor trei componente primare, īn oricare dintre formatele RGB, HSL sau HSV.

Scala verticala a histogramei poate fi liniara sau logaritmica. In cazul scalei logaritmice, sunt scoase īn evidenta valorile minore ale nivelurilor de gri īn dauna nivelurilor mari.

Transformarile asupra tabelei nuantelor de gri (engl. LUT="Look Up Table") sunt functii de baza īn prelucrarea imaginilor, folosite pentru īmbunatatirea contrastului si luminozitatii unei imagini prin modificarea dinamicii intensitatii regiunilor cu contrast insuficient. Transformarile LUT pot evidentia detalii īn ariile ce contin o informatie semnificativa īn dauna altor zone. Aceste functii include: egalizarea histogramei, inversarea histogramei, corectiile gama, inversarea corectiilor gama, corectiile logaritmice si corectiile exponentiale. O transformare a paletei (LUT) transforma nuantele de gri din imaginea sursa īn valori diferite pentru imaginea transformata:

Valoarea transformata=F(valoarea sursa) (6.6)

unde functia F poate fi liniara sau neliniara, continua sau discontinua sau definita pe un interval arbitrar. Pentru o rezolutie pe 8 biti, LUT are 256 valori.

Fig. 6.3. Egalizarea histogramei din fig. 6.2.

Functia de egalizare, Fig. 6.3, altereaza nivelurile de gri astfel īncāt valorile pixelilor sa fie distribuite uniform īn intervalul de definitie ([0,255] pentru reprezentarea pe 8 biti). Functia asociaza un numar egal de pixeli pe intervale constante de nivel de gri si foloseste la maximum nuantele disponibile. Aceasta transformare este folosita pentru a īmbunatati contrastul imaginilor īn care intervalele pentru nivelurile de gri nu sunt folosite. Dupa egalizare, histograma cumulativa a unei imagini are īntotdeuna un profil liniar.

Inversarea consta īn oglindirea histogramei īn jurul nivelului de gri 128.

Corectiile invers-gama si logaritmice sunt folosite pentru imagini alb-negru acestea extind domeniul nuantelor de gri cu numar de ordine mic (nuante deschise) si īl comprima pe cel al nuantelor īnchise.

Corectiiile gama, putere si exponentiala extind domeniul nuantelor īnchise si īl restrāng pe cel al nuantelor deschise. Cu cāt eponentul folosit īn corectiile gama si putere este mai mare, cu atāt corectia este mai puternica. Corectia exponentiala are un efect mai accentuat decāt cea de tip putere.

Obs.:Corectia gama, se refera la caracterizarea curbei senzitometrice a unui film fotografic, tipic exponentiala īn domeniul vizibil.